Den djupa svenska kulturen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKulturen – den svenska Folksjälen – vemodet.
Vår kultur är så djup – djupast på hela Planeten. Men då många ännu inte vågat möta sitt eget inre djup, så förnekar man den – har svårt att inse djupet. Och därför hånar t ex M. Sahlin och F Reinfeldt och en massa andra ”vänster”folk m fl det svenska.

Den visas bl a i våra gamla folkvisor mm – som följt med så många av oss genom våra liv. Som präglat – format hur livet gestaltar sig. Och nästan alltid så har vemodet varit ledmotiv. Och självklart har vi programmerats med att ”Livet är menat att alltid – under ytan – vara rent sorgligt.”

”Visa i molom” – ”Visa från Utanmyra” (Endast en gång såg jag den man…) – ”Horgalåten” -”De sålde sina hemman” – ”I en sal på lasarettet” – ”Vårvindar friska” … där Naturen som så ofta hyllas … men alltid mestadels i moll. De flesta gamla visor och skillingtryck går i moll.

Och de yngre har försökt att bryta sig loss genom allsköns ytlighet. Men vemodet sitter i generna – i föräldrars och far/morföräldrars tankeprogram och finns även i de unga. Fast de fanatiskt försöker dölja och springa ifrån sitt inre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADock på 50-60-70-talet började man äntligen tro lite grann på det goda i livet. Men sen kom alla bakslag och besvikelser. Och de ständiga besvikelserna genom livet, har gjort svenskar uppgivna! Man orkar/vågar inte längre hoppas på det goda igen.

Och allt detta vemod – hopplöshet – har nästan de flesta svenskar försökt bedöva genom alkoholen. Plus alla ytliga företeelser – sport – ständig ‘underhållning’ – ”ständigt sysselsätta sig med vad andra borde göra”, ”festa” – prata prata prata/debattera osv …

Detta är den svenska Folksjälens djup – som ligger under all den mera ytliga kulturen som dans runt midsommarstången, kräftskivorna osv – som mestadels gått i alkoholens tecken, för att komma undan sorgen och vemodet. (Men vemodet blir bara allt starkare ”dagen efter”.)

Vår kultur har sorg och vemod i botten – det är bara så det är. Sorgen blir extra djup därför att vi också har tillgång inom oss till det allra kärleksfullaste och oskuldsfullaste. (förstås inte alla svenskar, men som helhet.) Diskrepansen blir maximal. Besvikelserna extra stora. Andra länder har inte denna stora diskrepans. Andra länder har inte denna stora egna mångfald att ta Ansvar för.

Det är Sveriges djup – så oändligt vackert och mångfaldigt i sig självt!

Något som vi måste älska och känna vördnad och ömsinthet för.

Det är inget som skriks ut med slagord, kamp eller politiska program, utan som en kärleksfull ström som pockar på inifrån oss själva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMed denna djupa sorg i Folksjälen, är det inte menat att vi skall ”hjälpa hela världen” (”för det är så synd om dom”) (Det kan aldrig bli en hjälp på djupet för någon!!!) – Vi skall ta hand om vår egen smärta! Allt annat är en flykt – en ansvarslöshet. Ytliga gester som genererar mera smärta. Mörkret på Jorden gödes genom att människor inte tar hand om sig själva!!!
Alla dessa ytliga gester slår hela tiden tillbaka på individer och samhälle – för att de löser aldrig upp mörkrets kärna och driver på att alla måste ta hand om sig själva först och främst!!!

De som fortfarande sätter andra före sig själva, kan ge resultat såsom mord, sjukdom och annat för dom. För att de just offrar sig själva. Därför ser vi ofta i genmälet efter mord och likn. ”Han/hon tänkte alltid på andra – var alltid öppen för att lyssna på andra – hade ett ”stort” hjärta” (för andra men inte för sig själv) osv. – var alltid ‘till lags’….

Men i denna tid är det dags att äntligen lösa upp detta vemod – lysa upp det svarta sorgsna djupet. Omvandla generna och DNA från många generationer bakåt. Och det gör vi genom att på allvar lyssna på vår inre sorg – våra besvikelser – vår ilska – vår uppgivenhet osv. Genom att bli lyssnat på – genom att vara tysta och stilla och våga känna – allt detta – gråta där det behövs, så löses det kärleksfullt upp undan för undan. ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Annonser

Om Gunilla Solara Rundby

Gunilla Solara Rundby - I AM ONE - a Wayshower into the New World -- * Om du vill köpa min bok - 380 sidor - meddela här i kommentarsfältet - Nu pris 100:- plus porto.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s