Julen som fenomen

CIMG7318Julen har många bottnar i mänskligheten – hos de som firar den. Julen kan ses som – en högtid då man drömde om en överflödande Värld. Sedan man börjat fira, har det materiella överflödet varit det primära.. Det var då man slaktade grisen -fick smör på brödet -tog fram de sparade levande ljusen – ”tog lite ledigt” osv.

Allt med den utgångspunkten att man för övrigt levde i en värld full av brist, otillräcklighet och kämpande. Dock inte på samma vis hos de besuttna förstås – men hos majoriteten.

Detta förhållninssätt har fortsatt ända in i dagens samhälle. Där överflödet av mat och alla materiella ting  skall kompensera ett liv som ännu baseras på att det skulle vara någon brist på något under resten av året. Och det gör att man gärna ”sätter sig i skuld” för att få uppleva detta överflöd! Men då grundtanken är att det skulle existera en brist på något i livet, så bevaras fattigdomstanken – hur mycket man än slösar under Julen.

CIMG9178Men den ”civiliserade”- läs materialiserade –  mänskligheten översköljer nu sig själva med högar av materiella ting och proppfulla kylskåp – och blir allt fattigare inombords! Det går helt enkelt inte att mjölka ur mera lycka ur allt detta köpande och frossande.

Man måste inse att Julen aldrig ”kan bli som förr” – det är helt enkelt omöjligt, då människan hela tiden utvecklas och förändras. Och i det samhällsklimat som vi nu lever i – finns inte den frid – som kan göra Julen ”som förr”. Och utan Frid – ingen äkta Jul.

Gamla Jular var mycket uppbyggda på att det fanns en mor – en fru i hemmet som kunde göra all denna trevnad möjlig. En som la ner hela sin själ på att måna om sin familj. Någon som stod för den omfamnande Friden. 

Men en uppvaknad människa inser att någon verklig brist aldrig har existerat!!! Men däremot tankar på brist och att vara mindre värd, underlägsenhet, maktlöshet  osv – dvs offer. Och detta har förstås manifesterats i form av brist i det yttre.

Om man känner sig rik och lever rikt på ett kärleksfullt sätt under året, finns inget behov av frossande under t ex Julen. Och därmed försvinner förstås också charmen och besattheten över julfirande på gammalt vis.

Alla veckotidningar, annan media och marknadskrafterna jobbar dock på för att uppehålla den gamla besatthten över materiellt frossande. I desperation görs nu alla försök att förnya, krångla till alla recept och införa helt nya riktningar och smaker. Och man tävlar om att komma med nya teknikprylar för att fylla alla olyckliga tomrum.  Och det blir sopor och det blir sopor. Allt för att uppehålla denna besatthet – för att försöka fylla den tomhet som uppstår, när materiella ting inte längre ger något verkligt mervärde – utan tvärtom. Och sen alla dessa frosserijulbord – som stinker av osunt leverne. Fyll tomrummet – stryp alla möjligheter till att fylla det med sann kärlek genom att inse och lyssna på sin andlighet – nej göd kroppen och låtsas som om själen inte finns … bedövning.

CIMG9166Återstår – Julens budskap om Jesu födelse – där finns Frid. Och kontakten med Skaparen – att inse och böja sig för det som är större än jag Själv. Som en omfamning.

Men även där har det övergått till ett slags frosseri – julkoncerter  trängs med varandra – alla artister ”!måste ge ut en julskiva” – så folk har något att köpa. Konsumtion konsumtion och åter konsumtion. Eller man helt enkelt nedvärderar och tar bort allt andligt budskap i det officiella.

Men det finns högre tillstånd av glädje över att finnas till – som man uppnår bortom all denna besatthet av det jordiska – och också bortom Jesu födelse. Och det är när man finner allting man söker – inom sig själv – och föder sitt eget inre Kristusbarn – sitt eget oskuldsulla Jag – det Jag som inte längre dömer sig Själv.

Och överlämnar sig till den stora famnen som finns INOM oss. När vi hittar den tråden som leder oss in i vårt eget hjärta – finner vi vårt ursprung – kommer Hem – och där väntar Moder/Fader Gud….

ALLT ALLT ALLT vi söker – finns inom oss! – det kan ALDRIG hittas ”därute”.

Och vi lever i en oändligt överflödande rik Värld – ingen som helst brist. Ju mer vi älskar oss själva på djupet och ju mera vi känner oss värda att ta emot – desto rikare kommer också vår yttre värld att vara. Det handlar inte om att man skall leva spartanskt ”bara för att man t ex blivit mera andlig”! – Men man får inte vara beroende av de yttre manifestationerna för att känna sig lycklig..

Var och en styr och skapar sitt eget öde – men det finns en väg mot befrielse, ljus och kärlek – sen är det upp till var och en att välja. Och det finns ingen som dömer någon för vad de väljer – jag bara beskriver det insnärjande bedövande programmet.

Kärlek Ljus och Kraft

CIMG9066

Om Gunilla Solara Rundby

Gunilla Solara Rundby - I AM ONE - a Wayshower into the New World -- * Om du vill köpa min bok - 380 sidor - meddela här i kommentarsfältet - Nu pris 100:- plus porto.
Det här inlägget postades i Livet, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s