Den kvarglömda Oskulden

I flera årtionden nu har barn och ungdomar fått växa upp utan några verkliga speglingar och påminnelser om sitt oskuldsfulla inre. De har istället fått ta in en massa bilder och programmeringar om en kall och hänsynslös Värld. Och med denna grund blir de förstås såsom många nu är – väldigt ytliga och hänsynslösa. Helt fixerade vid sig själva, sitt yttre, konkurrens, sexfixerade mm mm.

Medan många av oss i den äldre generationen har fått med oss mycket av både skönhet och oskuldsfullhet – genom sagor, sånger och annat. (Jag vet att inte alla äldre har fått det arvet med sig) – men många av oss har haft som uppgift att bära oskulden vidare för mänskligheten i stort. Inte för att det saknades trauman i vår barndom – tvärtom. Men de oskuldsfulla tingen fanns också.

Oskulden är Hjärtats väg och Port – bara genom den kan man uppleva den fulla Kärleken – Kärleken till sig Själv och sitt Inre Barn. Den Kärlek som aldrig dömer.

Framförallt är det kvinnor som både förmedlat oskulden utåt och fört den vidare. Vi har många älskade författare som t ex Elsa Beskow med bl a Tomtebobarnen,  Tant Brun Tant Grön och Tant Gredelin och många många fler

Vi har Alice Tegnérs enorma visskatt . med Elsa Beskows illustrationer

Och hela Nu  skall vi sjunga‘s visskatt

Vi har Astrid Lindgrens hela barnvärld

Vi har Evert Taube med all sin beskrivning av skönheten i Skapelsen sett genom ett oskuldsfullt hjärta. Hans melodier är uppbyggda på harmonier – vilket ofta ansetts mindre värt än alla splittrade och tillkrånglade melodier. Men de utgår från Hjärtat och har därför tagits emot genom tiderna och blir odödliga. De påminner människor om sitt eget Hjärta.

Vals i gökottan
Fjärden ligger blank som ett nybonat golv,
solen går ur havet och häggarna doftar
och bofinken i busken, som sov klockan tolv,
vaknar nu och kvittrar, kvitt, kvitt, kvitt, kvitt.
Nu går vi i båten och skjuter ifrån.
Vi ska ro till Ängholmars blommande stränder
med frukost för oss bägge och med grammofon
ska vi fira gökottan ni och jag.

Hör, hör, hör göken, fröken, göken gal i väst!
Fröken, västergök är bästergök,
norrgök är en torr och tråkig gök,
men södergöken är dödergök
och östergöken han är tröstergök,
men fröken, göken gal i väster nu!
Hör ni inte göken nu?
Kuku!

Titta ner i vattnet så klart som kristall
löjorna och spiggen de spritta och sprattla
och taltrasten han sjunger i sportstugans tall
och där bort i vassen går gäddans svall.
Ljuvliga och strålande junidag,
se hur solen glittrar på träden och böljorna!
Änderna med ungar fly för årornas slag.
Tyst, vi ligger stilla ett litet tag.

Vi har Carl Larsson -med alla sina oskuldsfulla vackra målningar

Nu är det Jul igen

Lina Sandell‘s alla älskade psalmer – Blott en Dag ett ögonblick i sänder – Bred dina vida vingar – Tryggare kan ingen vara ... osv

Allt sådant som många av oss tagit för givet som något självklart  – att sådan oskuld också existerar. (Ibland  dock setts som mindre värt). Men sådan mjukhet har de senare födda aldrig fått uppleva och tror därmed att det inte kan existera.

Inget annat land på Jorden har heller haft tillgång till denna sorts yttersta mjukhet –  ömhet – oskuld !!! Troligen svårt att förstå för alla i Sverige som de senaste decennierna inpregnerats med allsköns hårdhet, destruktivitet och ytfixering.

Men detta är en av Sveriges många gåvor till mänskligheten – vår oskuld!!!  Många av oss är bärare av denna oskuld – för att den inte skulle bli helt borttappad. I Sverige finns aspekter av hela mänskligheten och genom att – undan för undan – dra alla våra egna och omgivningens alla aspekter och beteenden – genom vår egen oskuld – vårt Hjärta – så försonas vi och Världen. Alla har inte alla aspekter inom sig  –  så alla blir inte berörda av allt som sker. Bara de som har inre spegelbilder av olika beteenden, berörs av samma i det yttre.

I Oskulden finner man den mest berikande Kärleken – den som gör Livet lättsamt mjukt vänligt glatt och kärleksfullt att leva  – en förundran över Livet. Det är Hjärtats energier.

Annonser

Om Gunilla Solara Rundby

Gunilla Solara Rundby - I AM ONE - a Wayshower into the New World -- * Om du vill köpa min bok - 380 sidor - meddela här i kommentarsfältet - Nu pris 100:- plus porto.
Det här inlägget postades i Livet, Samhälle, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den kvarglömda Oskulden

  1. Ping: Flickornas gudomliga uppgift | Gunillasolara's Blog

  2. Ping: Så göra vi när vi till kyrkan gå … | Gunillasolara's Blog

  3. Ping: Den svenska folksjälen | Gunillasolara's Blog

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s