Att ta till vara …

Det kom en våg av lite nostalgi och uppmärksamhet på allt sådant som faktiskt varit ganska bra förut. T ex att ta till vara saker och ting och använda dom till något annat ändamål. Det jag först kom att tänka på var min morfars sätt att göra garaget till den första bilen, en Ford Prefect, brandsäkert. Han använde uppklippta gamla plåttunnor och satte på väggarna. Sen förstås traktordäck och grammofontratt och annat till att plantera blommor i. Kanske inte det allra vackraste – men dock funktionellt. Och tänk på alla vackra vävda trasmattor, där mycket av livets skeenden blev invävt. Nu menar jag inte att vi skall gå tillbaka till att klippa plåttunnor – utan mera till att hitta tillbaka till uppfinningsrikedomen och skaparlusten. Att ta hand om själva vår bas är ett glädjefyllt arbete att utföra. Inte något som bara måste fixas när vi är lediga från våra sk ”viktiga jobb”.

Äldre ting t ex, är ofta både vackra och betydligt mer själfulla – då skaparna varit närvarande och gjort sitt bästa när de tillverkade dom. Till skillnad mot de flesta nu tillverkade saker, som helt saknar själ och har tillverkats på någon fabrik under stress och kanske till öronbedövande ”musik” och annat destruktivt. Det mesta ”designat” är hjärna och teknik – utan hjärtinnehåll. Sinnet för äkta skönhet, kommen inifrån – har gått förlorad. Som tur är har många börjat åtminstone kopiera gamla saker – där skönheten får komma med.

Allt sådant – så långt ifrån dagens sopberg av prylar och nytt nytt nytt. Det fanns och finns en glädje i att omvandla något till ett helt annat användningsområde. Det handlar inte om att vara fattig eller inte, utan att det ligger en skaparglädje i att omvandla och ta till vara. Det hela är en helt annan livsstil – som allt fler börjar förstå rikedomen i.

De som är lyckliga ägare till trädgård och äppelträd och andra frukter och bär – tänk vilken skillnad att gå till källaren eller annat och hämta sina egna äpplen i stället för att bära hem dom från ICA… kan bara hoppas att de som har, inte är blinda för vad de har. Det finns så mycket som tillför Livet mening i allt detta att ta tillvara och att leva med Naturen och allt vad den ger. Så långt från shoppingcentra, gym, ”full kontroll över nyhetsflödet”, senaste teknik”undret” och en massa ytlig ”meningsfullhet” som man tror är Livet, men som är en ytans väg mot stress, sjukdom och död.

Många många har kommit så långt bort från det som är verkligt meningsfullt – glömmer bort att andas själva Livet. Föraktet för att ”sylta och safta” visar rädslan för att hamna ”vid spisen” igen – men att ta hand om och förgylla sin egen bas tillsammans med Moder Jord, kan både män och kvinnor göra. Och detta leder oss tillbaka/framåt/till djupet/uppåt –  till själva essansen av Livet.

Alla de med ”jätteviktiga” positioner och höga löner, har ännu ingen insikt i vad dom missar på vägen. Jag vill dock tillägga att det inte är något fel i att ha pengar – det handlar bara om att inte ha pengar som Gud och mål, utan att använda dom till glädje- och meningsfyllda saker – att Livsglädjen måste komma före pengarna.

De som är rädda för ”att gå bakåt” är djupt missledda in i teknikens och huvudets dominans över själva upplevelsen av Livet. Deras prat om ”tillbaka till grottan” och annat, vittnar om en stor rädsla för att släppa kontrollen – för bakom kontrollen väntar alla känslor och LIVETs verkliga Puls. Det maskulinas dominans över det feminina. Att känna är att kunna älska. Utan kännande, lyssnande på och accepterande av känslorna, kan det bara bli ett stympat begränsat liv. Långt ifrån Livets fulla meningsfullhet. Det är att kanske ha ett vackert välfriserat kärl – men tomt eller fyllt med sopor.

Dessutom skulle jag vilja rekommendera alla kostymnissar att åtminstone slänga slipsen – det mest synliga beviset på slaveri – och gå ut i Skogen och få lite insikt om Det Stora.

Och tänk allt vackert som gick att se – när det inte skymdes av ett hav av sopor, spotlights, högtalare, ”design/tillgjort”, stress osv. När en vacker julskyltning kunde vara årets skönhetsupplevelse mm. Bara när det blir rent kan skönheten framträda. Bara i mörkret syns stjärnorna.

Om Gunilla Solara Rundby

Gunilla Solara Rundby - I AM ONE - a Wayshower into the New World -- * Om du vill köpa min bok - 380 sidor - meddela här i kommentarsfältet - Nu pris 100:- plus porto.
Det här inlägget postades i Livet, Livet, en Ny Värld, Life, Love, a New World, Samhälle, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s